Kaffeewelten : : Historische Perspektiven auf eine globale Ware im 20. Jahrhundert / / edited by Christiane Berth, Dorothee Wierling, Volker Wünderich.

English summary: Coffee was a major commodity and a precious consumer good in the 20th century. The anthology examines connections and contradictions along the global commodity chain from production to trade and consumption, focusing on indigenous harvest workers in Mexico, Costa Rican smallholders,...

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Bibliographic Details
TeilnehmendeR:
Place / Publishing House:Göttingen : : Vandenhoeck & Ruprecht,, 2014.
©2014
Year of Publication:2014
Edition:1. Auflage.
Language:German
Physical Description:1 online resource (284 pages)
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Description
Summary:English summary: Coffee was a major commodity and a precious consumer good in the 20th century. The anthology examines connections and contradictions along the global commodity chain from production to trade and consumption, focusing on indigenous harvest workers in Mexico, Costa Rican smallholders, importers in Hamburg, roasters, consumers and Fair Trade activists as historical actors. The countries dealt with in the contributions range from Central America through Hamburg and both German states to India, Ethiopia and Brazil. The international team of authors presents new research results on the economic, social and cultural history of coffee. German description: Kaffee war im 20. Jahrhundert wichtige Handelsware und heissgeliebtes Konsumgut. Der Sammelband beleuchtet Zusammenhange und Widerspruche entlang der globalen Warenkette von Produktion, Handel und Konsum. Indigene Erntearbeiter in Mexiko, costaricanische Kleinbauern, Hamburger Importhandler, Roster, Konsumenten und Fair-Trade-Aktivisten stehen als historische Akteure im Zentrum. Geographisch erstreckt sich die Reichweite von Zentralamerika uber Hamburg und die beiden deutschen Staaten bis nach Indien, Athiopien und Brasilien. Das internationale Autorenteam prasentiert neue Forschungsergebnisse zur Wirtschafts-, Sozial- und Kulturgeschichte des Kaffees.
Bibliography:Includes bibliographical references and index.
ISBN:3737003890
Hierarchical level:Monograph
Statement of Responsibility: edited by Christiane Berth, Dorothee Wierling, Volker Wünderich.