Warum wir mögen, was wir essen : : Eine Studie zur Sozialisation der Ernährung / / Simon Reitmeier.

Why do we like what we eat? Who puts what on their plate and why? How does taste form and transform over the course of a life, and what is the role of the different stages of life in the socialization of nutrition? - Those are the questions for which Simon Reitmeier seeks answers. The zeitgeist of n...

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Bibliographic Details
Superior document:Title is part of eBook package: De Gruyter transcript Backlist eBook Package 2000-2013
VerfasserIn:
Place / Publishing House:Bielefeld : : transcript Verlag, , [2014]
©2013
Year of Publication:2014
Edition:1. Aufl.
Language:German
Series:Kultur und soziale Praxis
Online Access:
Physical Description:1 online resource (392 p.)
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Description
Other title:Frontmatter --
Inhalt --
1. Einführung – zu Thematik und Forschungsstand --
2. Zum Stand der Sozialisationsforschung --
3. Die empirische Erhebung --
4. Methodische Konzeption --
5. Ernährungssozialisation in der frühen Kindheit – Primärsozialisation --
6. Sekundäre Sozialisation und Ernährung --
7. Ernährungseinflüsse im Erwachsenenalter --
8. Gesundheit, Nachhaltigkeit und Genuss – Die Ideologisierung der Ernährung --
9. Ernährung und Sozialisation im Alter --
10. Resümee und Ausblick --
11. Abbildungsverzeichnis --
12. Literaturverzeichnis --
13. Danksagung --
Backmatter
Summary:Why do we like what we eat? Who puts what on their plate and why? How does taste form and transform over the course of a life, and what is the role of the different stages of life in the socialization of nutrition? - Those are the questions for which Simon Reitmeier seeks answers. The zeitgeist of nutrition is also interrogated: is good and sustainable enjoyment a moral shift in the culture of nutrition, or just the means of distinction for a privileged elite? The book speaks not just to academics, but also those who have an interest in throwing light on the thematic matrix of nutrition, and in better understanding it.
Wieso mögen wir, was wir essen? Wer lädt was auf seinen Teller und aus welchem Grund? Wie bildet und verändert sich Geschmack im Lebenslauf und welche Rolle spielen Lebensabschnitte in der Ernährungssozialisation? - Das sind Fragen, auf die Simon Reitmeier Antworten sucht.Auch der Zeitgeist der Ernährung wird hinterfragt: Ist der gute und nachhaltige Genuss eine moralische Wende in der Ernährungskultur oder doch nur Distinktionsmittel einer privilegierten Elite? Das Buch spricht nicht nur Akademiker an, sondern jeden, der ein Interesse daran hat, den Themenkomplex Ernährung zu durchleuchten und besser zu verstehen.
Format:Mode of access: Internet via World Wide Web.
ISBN:9783839423356
9783111025230
9783110352856
9783110370713
9783110401219
DOI:10.1515/transcript.9783839423356?locatt=mode:legacy
Access:restricted access
Hierarchical level:Monograph
Statement of Responsibility: Simon Reitmeier.