Essen und Trinken im Mittelalter (1000-1300) : : Literarische, kunsthistorische und archäologische Quellen / / Anne Schulz.
The image of eating and drinking in the middle ages is mainly determined by vernacular poetry. However, it not only imparts a very fragmented but also ideal concept of past conditions. The analogy with contemporary illustrations and statues as with archaeological finds can complete if not revise pre...
Saved in:
Superior document: | Title is part of eBook package: De Gruyter DGBA History 2000 - 2014 |
---|---|
VerfasserIn: | |
Place / Publishing House: | Berlin ;, Boston : : De Gruyter, , [2011] ©2011 |
Year of Publication: | 2011 |
Language: | German |
Series: | Ergänzungsbände zum Reallexikon der Germanischen Altertumskunde ,
74 |
Online Access: | |
Physical Description: | 1 online resource (810 p.) |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Table of Contents:
- Frontmatter
- Vorwort
- Inhaltsverzeichnis
- Redaktionelle Hinweise
- Verzeichnis der verwendeten Abkürzungen
- 1. Causa operandi
- 2. Fest und Mahl: Essen und Trinken in der höfischen Literatur
- 3. Die Tafel im Bild
- 5. Das Leben in städtischen Siedlungen – ein Stiefkind literarischen Interesses
- 6. Essen und Trinken in kirchlichen Kreisen
- 7. Archäologisch erschlossene Nahrungsmittel
- 8. „daz muosen tiure näphe sîn“ – Tischgerät und Küchenutensilien
- 9. Zusammenfassung und Ausblick
- Literaturverzeichnis
- Anhang
- Tabellen
- Verzeichnis und Nachweis der Abbildungen
- Register