Essen und Trinken im Mittelalter (1000-1300) : : Literarische, kunsthistorische und archäologische Quellen / / Anne Schulz.

The image of eating and drinking in the middle ages is mainly determined by vernacular poetry. However, it not only imparts a very fragmented but also ideal concept of past conditions. The analogy with contemporary illustrations and statues as with archaeological finds can complete if not revise pre...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Superior document:Title is part of eBook package: De Gruyter DGBA History 2000 - 2014
VerfasserIn:
Place / Publishing House:Berlin ;, Boston : : De Gruyter, , [2011]
©2011
Year of Publication:2011
Language:German
Series:Ergänzungsbände zum Reallexikon der Germanischen Altertumskunde , 74
Online Access:
Physical Description:1 online resource (810 p.)
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Table of Contents:
  • Frontmatter
  • Vorwort
  • Inhaltsverzeichnis
  • Redaktionelle Hinweise
  • Verzeichnis der verwendeten Abkürzungen
  • 1. Causa operandi
  • 2. Fest und Mahl: Essen und Trinken in der höfischen Literatur
  • 3. Die Tafel im Bild
  • 5. Das Leben in städtischen Siedlungen – ein Stiefkind literarischen Interesses
  • 6. Essen und Trinken in kirchlichen Kreisen
  • 7. Archäologisch erschlossene Nahrungsmittel
  • 8. „daz muosen tiure näphe sîn“ – Tischgerät und Küchenutensilien
  • 9. Zusammenfassung und Ausblick
  • Literaturverzeichnis
  • Anhang
  • Tabellen
  • Verzeichnis und Nachweis der Abbildungen
  • Register