Emulsionen / / Tharwat F. Tadros.

A general introduction that addresses the industrial role of emulsifiers and addresses various problems such as sedimentation, flocculation, Ostwald ripening, coalescence, and phase inversion. Thermodynamics, adsorption, and interaction forces between emulsion droplets are explained in detail. Pract...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Superior document:Title is part of eBook package: De Gruyter DG Plus DeG Package 2023 Part 1
VerfasserIn:
Place / Publishing House:Berlin ;, Boston : : De Gruyter, , [2023]
©2023
Year of Publication:2023
Language:German
Series:De Gruyter STEM
Online Access:
Physical Description:1 online resource (XV, 236 p.)
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Table of Contents:
  • Frontmatter
  • Vorwort
  • Inhaltsverzeichnis
  • 1 Emulsionen – Herstellung, Stabilität, Anwendung in der Industrie
  • 2 Thermodynamik der Emulsionsbildung und -zersetzung
  • 3 Wechselwirkungskräfte zwischen Emulsionströpfchen
  • 4 Adsorption von Tensiden an der Öl/Wasser-Grenzfläche
  • 5 Mechanismus der Emulgierung und die Rolle des Emulgators
  • 6 Methoden der Emulgierung
  • 7 Auswahl der Emulgatoren
  • 8 Aufrahmung/Sedimentation von Emulsionen und deren Vermeidung
  • 9 Flockung von Emulsionen
  • 10 Ostwald-Reifung in Emulsionen und ihre Verhinderung
  • 11 Emulsionskoaleszenz und ihre Verhinderung
  • 12 Phasenumkehr und ihre Verhinderung
  • 13 Charakterisierung von Emulsionen und Bewertung ihrer Stabilität
  • 14 Industrielle Anwendungen von Emulsionen
  • Register